Oldtidsstien Søndersø og Jonstrup
Oldtidsstien ved Søndersø og Jonstrup er en blandt flere oldtidsstier på Furesø-egnen. Turen ad stien, markeret på kortet med rød stiplet signatur, kan fx begynde ved Eningshøj, der er en genopbygget gravhøj fra stenalderen, beliggende højt i terrænet med udsigt over Præstesø og Søndersø. Man kan også starte rundturen fra P-pladsen på Ballerupvej - ved indkørslen til Vandværket.
Langs stien er placeret 10 nummererede informationspæle, der markerer dysser, hulveje og andre fortidsminder samt kulturspor (se kort). Hvis du vil vide mere, når du står ved en pæl, kan du ringe til telefonnummeret på pælen, efterfulgt af pælens nummer, eller læse på Oldtidstifondens hjemmeside www.oldtidsstier.dk.
På kortet er med violet stiplet signatur markeret stier, som giver mulighed for kortere ture. Stierne er cykelegnede.
|
Fortidens Jonstrup
Tilbage i oldtiden var det, vi i dag kender som Jonstrupområdet, dækket af urskov. For omkring 6000 år siden begyndte de første bønder i Danmark at fælde skov og dyrke den ryddede jord. Dette skete også i Jonstupområdet. Oldtidsbøndernes gravhøje eller dysser i Jonstrup Vang vidner herom. Områdets egentlige historie begyndte i en tid, da kirke og adel var herrer. En stormand med navnet Jon byggede i tidlig middelalder en gård, formodentlig befæstet med volde, ved Søndersø og lod området opdyrke. Ifølge de historiske kilder ved vi, at området i 1370 havde skiftet ejer og nu tilhørte bispen i Roskilde. Efter reformationen i 1536 blev Jonstrupområdet krongods. Området omfattede en hovedgård, en bondeby og en vandmølle samt tilhørende jorder og skovområde. Som følge af brande blev hovedgården og bondebyen nedlagt engang i 1600-tallet.
Kongen indhegnede området og anvendte det som kongelig høeng uden adgang for områdets bønder. Ved landboreformerne og skovforordningerne omkring år 1800 blev området mellem nutidens Jonstrup Vang og Søndersø udstykket som kompensation til husmændene i de omkringliggende landsbyer. Jonstrup Vang blev en del af statens fredskove. Bondebyen med to gårde beliggende umiddelbart vest for Jonstrup Seminarium blev udgravet i 2008.
Rillesten
De såkaldte rillesten, man kan finde rundt omkring i skoven, er vidne om stenhuggernes arbejde. En overgang troede man, at ril-lerne havde en rituel betydning, og at de stammede fra oldtiden. Men nu ved man, at rillen var den gængse metode til at kløve store sten i tiden fra ca. 1600-1800. Stenhuggerne havde ikke megen fornemmelse for fortidsminder. Flere steder kan man se, at de har været i gang med at kløve stenene i højenes gravkamre og stenene langs højenes rand. Riller eller spor af riller fra mislyk-kede kløvninger afslører deres arbejde. Kløvningerne er lykkedes i de fleste tilfælde, og gravhøjene mangler de kløvede sten og er derfor ofte mere eller mindre ødelagte.
|